Verkkopalvelumme on uudistunut: sanomapro.fi
Takaisin

Ruutuaika voi olla myös laatuaikaa

Englanninkielessä on sanonta ”don’t shoot the messenger”, älä ammu viestintuojaa. Tämä tulee mieleeni aina kun luen kirjoituksia lasten liiasta ruutuajasta, passivoittavista älypuhelimista ja näköä heikentävästä tietokoneen tuijottamisesta.

Väitän, että ruutuaika ei sinänsä ole mitään erityisen pahaa. Ei se erityisen hyvääkään ole, vaan ihan neutraalia. Ainakaan ruutuajalla ei pidä yrittää selittää PISA-tutkimustulosten laskua tai nousua.

Paljon enemmän on merkitystä sillä, mitä ruudulla näkyy eli mitä laitteella tehdään. Laitetta voi käyttää yksin tai yhdessä, aktivoivasti tai passivoivasti, oppimiseen tai johonkin muuhun.

Kaikkein ristiriitaisinta on yhdessä lauseessa syyttää älypuhelinta tai tablettia passivoivaksi ja seuraavassa hetkessä ylistää painettua kirjaa. Älylaitehan voi hetkessä muuttua kirjaksi, tarkemmin sanottuna kokonaiseksi kirjastoksi.

Jos unohtaa nostalgisoidut piirteet kuten paperin tekstuurin sormia vasten tai musteen tuoksun, painetun kirjan edut älylaitteeseen verrattuna jäävät siihen, ettei se mene helposti rikki eikä siitä lopu akku. Tietysti älylaitteen käyttäminen kirjan lukemiseen vaatii itsekuria. Pitää osata pitää näppinsä erossa muista sovelluksista.

Mutta se olennaisin pointti: älylaite voi olla paljon paljon muutakin. Oikeanlaisilla sisällöillä ja sovelluksilla varustettuna se aktivoi ja ruokkii uteliaisuutta tehokkaasti. Se myös avaa ikkunan yhteisöllisyyteen ajasta ja paikasta riippumatta.

Usein älylaitteen käyttäminen myös virheellisesti asetetaan liikkumisen kanssa vastakkain. Onneksi Pokemon Go on vihdoin alkanut murtaa tätä myyttiä. Paikannuksella varustettuina älylaitteet, erityisesti puhelimet, ovat mitä mainioimpia vekottimia liikkumaan motivoimisessa.

Loppuun vinkki ja siihen liittyvä uudenvuodenlupaus: aion poistaa kännykästäni notifikaatiot ainakin Facebookista, mahdollisesti joistain muistakin palveluista. Tällä pyrin siihen, että kännykkä ei keskeytä tekemisiäni, vaan olen itse kuskin paikalla. Itse ruutuajan määrään en ota kantaa. Tietotyöläisenä arvioin kuitenkin tuijottavani jotain ruutua vähintään 10 tuntia (arki)päivässä. Valtaosin tietokonemonitoria, mutta myös kännykkää, tablettia ja televisiota.