Verkkopalvelumme uudistuu
Uusi verkkopalvelumme julkaistaan 7.8.2017.
Lue lisää
Takaisin

Projektipäällikkö on nykypäivän palomies

”Sori, mun pitää perua meidän huominen palaveri, koska täs on nyt niin monta tulipaloa.” Kuulostaako tutulta, oletko itse saanut tai lähettänyt vastaavaa? Tällaisessa viestissä ei ole mitään hävettävää. Työelämä on täynnä odottamattomia vastoinkäymisiä, jotka vaativat pikaista reagointia ja muutoksia suunnitelmiin.

Aku Ankka –lehti kysyi koululaisilta suosikkiammateista ja julkisti tulokset viime viikolla. Kärjestä löytyvät edelleen vanhat tutut opettaja, poliisi, eläinlääkäri, lääkäri ja palomies. Ei siis controller, projektipäällikkö tai tietoturva-asiantuntija, joita nykypäivän työpaikkailmoitukset ovat pullollaan.

Miksi näin, miksei suosikkiammattien listalta löydy yhtään LinkedInin listaamia vuoden 2017 kuumimpia ammatteja? Ilmeinen vastaus on tietenkin konkretia. Lapsen on helpompi leikkiä poliisia ja roistoa kuin vaikkapa SEO-markkinointia tai tiedonlouhintaa. Rekka-auto on kouriintuntuvampi työkalu kuin datavisualisoinnin käyttöliittymä.

Otetaanpa toinen näkökulma aiheeseen. Vaikka tietokoneohjelmat ”syövät koko maailman”, säilyy monista perinteisistä ammateista tuttuja piirteitä keskuudessamme. Voidaan esimerkiksi sanoa, että tulipaloja alati sammutteleva projektipäällikkö on nykyajan palomies. Tai tarkemmin sanoen palomestari: hän johtaa projektia, ja yllätysten ilmetessä delegoi asiantuntijat (= palomiehet) niitä ratkomaan.

Toisinaan tulipalot roihuavat projektissa ja silloin joudutaan selvittelemään niiden syitä tarkemmin. Syiden ja syyllisten etsiminen on välillä melkoista salapoliisihommaa. Missä kohtaa tehtiin tahallaan tai vahingossa väärin, millaista dokumentaatiota löytyy, kuka on lopulta vastuussa? Joudutaanko eskaloimaan korkeammalle taholle?

Opettajuus toteutuu työelämässä erityisesti mentoroinnin ja mestari-kisälli-mallin kautta. Työyhteisön kokeneemmat jäsenet siirtävät tietotaitoaan nuoremmille oman työnsä ohessa. Elinikäinen oppiminen on entistä tärkeämpää ja siihen tarvitaan työelämän opettajia.

Lääkärin ammatista muistuttavia piirteitä löytyy tietotyöstä sieltä täältä. Testaajat tekevät diagnooseja ennen hoitotoimenpidettä ja etenkin seuraavat tilannetta sen jälkeen. Ohjelmistopäivitykset ovat kevyitä toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan potilasta. Välillä jopa puhutaan teipeistä ja laastareista, jotka pitävät vanhaa ohjelmistoa kasassa. Toisinaan joudutaan määräämään vahvempia troppeja, kuten selaimen, käyttöjärjestelmän tai itse päätelaitteen päivittämistä uuteen.

Joten aikuinen, kun näet lapsesi leikkivän opettajaa, poliisia tai palomiestä, niin ällös huoli. Niitä ei toki LinkedInin kuumimmat -listalta löydy, mutta niiden harjoittaminen sisältää silti samankaltaista toimintaa ja asennetta: uteliaisuutta, loogista päättelyä, sitkeyttä ja tiedon jakamista. Lisäksi voit muistuttaa itseäsi siitä, että kyseessä on leikki, ei työharjoittelu.