Verkkopalvelumme uudistuu
Uusi verkkopalvelumme julkaistaan 7.8.2017.
Lue lisää
Takaisin

Opettaja ansaitsee parhaat työvälineet

En ole mikään remonttireiska luonnostani, mutta saan aikaan pienen terassin pihalle tai pari metriä kivimuuria muurattua, jos on tarve. Se vaatii tosin kohtuuttoman paljon aikaa ja suunnittelua.

Teemu vaakaKun joskus sitten kotiin tulee esimerkiksi sähkömies, jolla on ammattitaidon lisäksi kunnon työvälineet, mietin, että kyllä minäkin noilla välineillä tekisin hommat hetkessä.

Ammattilainen ei pysty tekemään tehokkaasti ja kunnolla töitään huonoilla työvälineillä – eikä varmaan suostuisikaan. Hyvien työkalujen tehokkuuden tarpeeseen uskon myös opettajien kohdalla.

Sanoma Pro teki laajan kyselytutkimuksen opettajille ja rehtoreille tänä keväänä. Lukion opettajien osalta suurimpina haasteina nähtiin uuden LOPSin soveltaminen, ajanpuute uusien digitaalisten palveluiden opettelussa ja sähköisiin yo-kokeisiin valmistautuminen. Halusimme tuoda helpotusta näihin haasteisiin.

Kompassi – helppokäyttöinen digitaalinen arvioinnin työkalu

Keskusteluissani eri opettajien kanssa ympäri Suomea on tullut ilmi yhtenäinen tarve: Opettajat ja oppilaat kaipaavat helppokäyttöistä työkalua, jolla valmentautua kohti sähköisiä ylioppilaskokeita.

Sanoma Pro julkaisi syyskuussa 2015 Kompassi-nimisen työkalun sähköisten kokeiden laatimiseen, tekemiseen ja arviointiin. Se on ollut käytössä tämän lukuvuoden lukion englannin ja ruotsin uusissa On Track– ja Precis-sarjoissa. Palaute on ollut hyvää, ja Kompassi-koesuorituksia on tehty jo kymmeniä tuhansia. Kompassi on nimenomaan opettajia varten suunniteltu tehokas ja helppokäyttöinen työkalu. Samassa palvelussa on sekä valmiit tehtäväpankit että itse koetyökalu.

Kokeiden laatiminen ja tarkastaminen on nopeaa ja helppoa. Koko kokeidentekoprosessi on opettajan kontrollissa. Kompassissa on paljon asioita, joita opettaja voi itse muokata. Kokeiden jakelu tapahtuu Sanoma Pron verkkopalvelun kautta. Opettajan ei tarvitse syöttää oppilaiden tietoja, vaan opiskelijat rekisteröityvät palveluun itse. Myös Kompassi-kokeisiin vastaaminen on tehty opiskelijoille mahdollisimman helpoksi: kokeen tai testien suorittaminen ei edellytä oppilailta muuta kuin tietokoneen tai tabletin, joka on yhteydessä verkkoon. Tutustu lisää Kompassi-työkaluun videolta.

Kehitämme Kompassia jatkossakin palautteen pohjalta. Ensi syksyn aikana julkaisemme koepankit myös lukion matemaattisiin aineisiin.

Kompassi on veloitukseton käyttäjäetu Sanoma Pron uusien LOPS2016-sarjojen käyttäjille ensi lukuvuonna.

Opettajan aineistot rikastavat tuntisuunnittelua äidinkielessä, matemaattisissa ja reaaliaineissa

Perusopetuksesta ja asiakkailtamme saamamme palautteen perusteella päätimme tuottaa kaikkiin uusiin lukion sarjoihin opettajille oman digitaalisen materiaalin, jota he voivat käyttää monipuolisesti eri opetustilanteissa. Aineistot sisältävät printtikirjojen materiaalin lisäksi paljon interaktiivisia rikasteita, videoita, itsearviointitestejä ja linkkejä tausta-artikkeleihin, muun muassa Helsingin Sanomien arkistoon.

Monissa lukion aineissa tämä on täysin uusi työkalu opettajille. Uskomme, että se luo paljon intoa luokkahuoneeseen ja nopeuttaa tuntien valmistelua.

Annamme opettajan digitaalisen aineiston käyttäjäetuna uusien sarjojemme käyttäjille.

Tutustu demojen avulla: Jukola, Motiivi ja Bios.

Esitysmateriaalit tekevät vieraan kielen tutuksi

Olemme panostaneet entistä enemmän vieraiden kielten esitysmateriaaleihin. Esimerkiksi englannin- ja ruotsinkielen äänitteitä ja videoita on tehty kyseisissä maissa, jotta niiden tunnelma olisi mahdollisimman autenttinen.

Esitysmateriaalien helppokäyttöisyys luokkatilanteessa on kehitetty mahdollisimman pitkälle. Niiden rakenne noudattaa printtikirjan rakennetta, mutta lisäksi esitysmateriaaliin on linkitetty kaikki äänitteet ja tehtävien ratkaisut. Mukana on myös paljon oheismateriaalia ja tuntiaktiviteetteja. Esitysmateriaalin erilaiset toiminnallisuudet ja työkalut mahdollistavat aineistojen monipuolisen käytön.

Kielten Esitysmateriaalit ovat käyttäjäetuna uusien sarjojen käyttäjille lukuvuosina 2016–2019.

Tutustu demojen avulla: On track, Plan D ja Precis

Printti vai digi opiskelijan työkaluna?

Lukioiden osalta kiinnostava kysymys tällä hetkellä on, valitaanko täysin digitaaliset tuotteet vai pysytäänkö painetuissa materiaaleissa. Opiskelijat jakautuvat karkeasti kahteen leiriin. Valtaosa on konservatiiveja, jotka ovat tottuneet opiskelemaan painetuista kirjoista – ja saaneet hyviä tuloksia näin. Paljon pienempi, mutta kasvava joukko haluaa kuitenkin käyttää ja kokeilla digitaalisia materiaaleja.

Sanoma Pron toiminnalliset digikirjat jättävät valinnan oppilaalle. Opettaja voi sallia molemmat vaihtoehdot oppilaille ja jättää päätöksen heille. Sanoma Pron digikirja (kaikkine lisämateriaaleineen, videoineen, linkkeineen, muistiinpanoineen) on rakenteeltaan täysin painetun kirjan mukainen. Näin printti- ja digiversioiden rinnakkainen käyttö on täysin saumatonta.

Ammattitaito + hyvät työkalut = paras oppimistulos

Opettaminen on ammattilaisten työtä. Uskon, että työkalujen tulee olla kaikilla ammattilaisilla laadukkaita, helppokäyttöisiä ja käteen sopivia. Se parantaa työn laatua ja tehoa. Tähän kun lisätään opettajan persoona ja innostus, on opettamiseen parhaat edellytykset.

Olemme vieneet opettajan työkalut uudelle tasolle ja jatkamme kehitystyötä. Kuulemme mielellämme kommentteja ja palautetta.

Tulevan kesän oma remonttiprojektini tapahtuu keittiössä. Harkitsen vakavasti työkalupakin päivittämistä 2010-luvulle.

  • Liisa Anttila

    Uusia hienoja työkaluja odotellessa… Koulu alkaa 10.8 ja suunnittelu on kovasti jo käynnissä. Toistaiseksi ei BIOS1 opetusmateriaalin kohdalla lue kuin että julkaistaan myöhemmin. Olisi mukava tutustua materiaaleihin vähän etukäteen vai käykö niin että julkaisua odotellessa keksin pyörän uudelleen ja laadin itse materiaalit? Kilpailijalla näyttäisi olevan ainakin mantsan puolella olevan kaikki jo valmiina ja käytettävissä.