Verkkopalvelumme on uudistunut: sanomapro.fi
Takaisin

Luovuutta lenkiltä

Hiihtolomakausi on kuumimmillaan ja somevirrat täyttyvät aurinkoisista kuvista rinteiltä ja laduilta. Itse en hiihtele, mutta juoksulenkillä käyn ympäri vuoden. Nastalenkkareilla voi painella menemään vaikka peilijäällä.

Kuntoilun lisäksi lenkkeily on mitä mainioin keino miettiä ja jäsennellä asioita. Takavuosina bloggailin säännöllisesti Tietoviikkoon erilaisista netti-ilmiöistä. Muutamankin kerran deadline alkoi lähestyä ja blogiaihetta ei ollut mielessä. Paras lääke oli tuolloin vetää lenkkarit jalkaan ja suunnata pihalle. Kolmen vartin juoksukierroksen jälkeen juttu oli yleensä kirjoittamista vaille valmis.

Maisemien vaihtaminen auttaa ongelmanratkaisussa ja tuo tuoreita näkökulmia. On mahtavaa nähdä, miten tämä otetaan entistä paremmin huomioon myös koulumaailmassa. Mobiililaitteet tuovat uusia ulottuvuuksia lähiympäristön tutkimiseen. Paikkatietoa hyödyntäviä oppimissovelluksia on tarjolla jo useita.

Luokkahuonekin on muuttunut. Uusien koulujen tilat suunnitellaan joustaviksi. Perinteisissä pulpettijonoissa ja -riveissä ei tarvitse enää jäkittää tunti toisensa perään. Oppimisympäristöjä voi muokata kuhunkin oppiaineeseen ja käsillä olevaan tehtävään parhaiten soveltuvaksi. Säkkituolit, jumppapallot, sohvat ja moduleista koostuvat pöytäryhmät ovat omiaan stimuloimaan ajattelua ja ruokkimaan keskustelua.

Lisäksi voi suunnata koulusta ulos. Jo antiikin filosofit pitivät palavereja käyskennellen Ateenan kujilla ja poluilla. Mikä olisikaan parempi tapa lyödä pari- tai ryhmätyö käyntiin kuin heitellä ideoita ulkona käyskennellen? Ainoastaan muistiinpanojen tekeminen on kävellessä vähän vaivalloista.

Sama koski ”blogilenkkejäni”: suuri osa henkisestä energiastani kului ideoiden pitämiseen mielessä. Monta yksityiskohtaa varmasti putosikin pururadan varteen. Nykypäivänä teknologia alkaa kuitenkin olla valmis myös tämän ongelman taklaamiseen. Netistä löytyy paljon sovelluksia puheen tallentamiseen ja tekstiksi muuttamiseen. Eli viestini on: ahteri ylös penkistä ja pihalle!