Verkkopalvelumme uudistuu
Uusi verkkopalvelumme julkaistaan 7.8.2017.
Lue lisää
Takaisin

Opevinkit Aleksis Kiven päivään

Lokakuussa iloitaan Kivestä, kirjoista ja saduista

Opevinkit alakouluun

sanoma-pro-aleksis-kiven-paiva-vinkit

Seitsemän veljeksen jalanjäljillä on ryhmätyö, jossa yhdistyvät sekä elämyksellisyys että kuvan ja tekstin yhdistäminen.

Nyt olisi hyvä aika järjestää kouluun kirjanäyttely tai kertoa omasta mielikirjasta. Nämä vinkit sopivat erityisesti ekaluokkaisille.

Hetki satuhahmona on toiminnallinen tehtävä, jossa oppilaat eläytyvät satuhahmon rooliin. Tehtävä sisältyy Välkky-sarjan kolmannen luokan sähköiseen opetusmateriaaliin.


Opevinkit yläkouluun

Tulevasta Kärki 9 oppimateriaalista löytyy seuraava tiedonetsintätehtävä:

Tiedonetsintää ryhmissä Aleksis Kivestä
a. Etsikää ryhmissä eri tietolähteistä tietoa Aleksis Kivestä. Valitkaa ryhmänne aiheeksi yksi seuraavista: Aleksis Kivi
1. lapsena
2. koululaisena
3. opiskelijana
4. runoilijana
5. näytelmäkirjailijana
6. kirjeiden kirjoittajana.

b. Esitelkää tiedonetsinnän tulokset muulle luokalle. Mainitkaa lähteet.
c. Laittakaa luokkaan esille jokaisen ryhmän kokoama Aleksis Kivi -seinälehti tai kootkaa esittelyt käyttämäänne sähköiseen ympäristöön.


Opevinkit lukioon

Katsokaa Katja Ketun haastatteluvideo, jossa Kettu kertoo kirjailijan työstä. Keskustelkaa ennen videon katsomista, millaisia mielikuvia opiskelijoilla on kirjailijan ammatista. Sen jälkeen opiskelijat voivat pohtia kirjailijan roolia nykypäivänä.

Video löytyy Jukola 3 -digikirjan  ja -opettajan digiaineiston sivulta 73.


 

Aleksis Kiven päivä

Kauan sitten lähes kaikki kirjat, joissa oli kertomuksia ja satuja, olivat ruotsinkielisiä. Aleksis Kivi oli ensimmäinen kirjailija, joka kirjoitti runoja, näytelmiä ja kertomuksia suomen kielellä. Siksi häntä sanotaan kansalliskirjailijaksi. Hänen työtään muistetaan ja kunnioitetaan joka vuosi lokakuun 10. päivä, joka on hänen syntymäpäivänsä. Silloin Suomen lippu nostetaan salkoon juhlistamaan Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää.

Satupäivä

Valtakunnallista Satupäivää juhlitaan Sadun nimipäivänä 18. lokakuuta.