Verkkopalvelumme on uudistunut: sanomapro.fi
Takaisin

Näin alkaa ruotsin opetus alakoulussa

Kysyimme Hallonbåt-sarjan tekijöiltä, miten he aloittavat ensimmäisen ruotsin tunnin. Näin tuumaa Leena Nordman:

– Aloitan ruotsin opetuksen nelosille A2-ruotsissa ja kutosille B1-ruotsissa. Hallonbåtin käyttöönottaminen on helppoa, sillä opettaja voi seurata kirjaa juuri siinä järjestyksessä kuin asiat siellä ovat – kokonaisuus on mietitty valmiiksi, hän kertoo.

– Toivotan oppilaat tervetulleiksi ruotsin opiskelujen pariin ja jaan heille kirjat. Selailemme niitä hieman saadaksemme yleiskäsityksen kirjan sisällöstä. Sitten pistän ensimmäisen Tomppa testar -videon pyörimään.

Tomppa

Selitän, että Tomppa on teidän kaltaisessa tilanteessa opiskellut ruotsia koulussa ja on tehnyt teille muutamia videoita rohkeasti ruotsiksi, kuten mekin tulemme tekemään ruotsin tunneilla. Kerron vielä vähän tarkemmin, kuinka aloitusjaksossa tutustutaan kieleen esimerkiksi aakkosten ja numeroiden avulla. Monet suomenkieliset nimet ja sanat ovat tuttuja myös ruotsiksi, niitä on kiva käydä kirjan avulla läpi.

Nordmanin mielestä on tärkeää, että oppilaat pääsevät kuulemaan kieltä heti alusta asti:

– Tehtävässä B esitellään kaikki pohjoismaiset kielet, tehtävässä D neljä ruotsalaislasta esittelee itsensä. Jo ensimmäisessä luvussa on paljon kuunneltavaa, jolloin kieli ja sen variantit (suomenruotsi, ruotsinruotsi) tulevat heti tutuiksi. Kaikki äänet löytyvät Opetusmateriaalista. Sen jälkeen siirrymme Opetusmateriaalissa Hallonruta-tehtävään, joka käsittelee Junibackenia.

– Etenemme alussa yhtä matkaa, mutta kerron jo tässä vaiheessa, että kaikkien ei tarvitse hallita kaikkea ja jokainen voi edetä oman osaamisensa tahtiin tulevissa luvuissa, hän tiivistää.