Verkkopalvelumme on uudistunut: sanomapro.fi
Takaisin

Kauppatori-peli tuo iloa kirjanpidon opiskeluun

Kauppatori-peli on kirjanpidon digiharjoituspeli, joka tutustuttaa oppilaat konkreettisella ja kiinnostavalla tavalla kahdenkertaiseen kirjanpitoon. Pelitorilla sekä ostetaan että myydään, ja tapahtumista tehdään kirjaus kahdelle tilille. Yllättävien tilanteiden myötä kirjaaminen tulee tutuksi kuin itsestään ja myös yllätyksiin oppii varautumaan.

Pelin suunnittelija, Ulrika Lindblad, kertoo pelistä ja sen tarkoituksesta. Opiskelijoiden palaute on ollut pääosin hyvin positiivista. Ensimmäisille pelikerroille kaivattiin tosin tarkempia ohjeita, miten pelissä pitäisi toimia.

– Pelin tarkoitus on tuoda iloa ja yhteisöllisyyttä oppimiseen sekä näyttää, että kirjanpidon peruskirjausten tekeminen ei ole niin vaikeaa kuin usein oletetaan, Lindblad kertoo.

Pelissä ostetaan, myydään ja saadaan erilaisia tapahtumakortteja. Pelissä ei ole käytössä käteistä rahaa, vaan kirjaukset tehdään kirjanpitoon.

– Peliä pelaamalla saa aina naurua aikaiseksi ja opiskelijapalauttaan perusteella myös oppimista tapahtuu, Lindblad kommentoi Kauppatori-pelin vastaanottoa opiskelijoiden keskuudessa.

 

Opiskelijoiden käyttökokemuksia ensimmäisen pelikerran jälkeen:

“Peli oli hienosti rakennettu. Kysymykset olivat sellaisia, että ne olisivat oikeasti voineet olla todenmukaisia.”

“Ihan hyvä peli, opin paremmin kuin tekemällä tehtäviä kirjaan. Toivottavasti teemme tällaisia tunnilla myös jatkossa.”

“Alussa olisi voinut olla enemmän ohjeita. Pääsin peliin sisään vasta puolessa välissä. Pelissä oli myös liikaa sattumaa. Jossain pelissä ei päässyt myymään tuotteitaan lainkaan ja näin tuli tietenkin tappiota. Kuitenkin oikein hyvä peli oppimisen kannalta.”

“Hyvä peli, tässä oppi hyvin!”

“Peli oli mukavaa vaihtelua. Kun ideaan pääsi kiinni, peli lähti etenemään hyvin. Alussa voisi olla enemmän ohjausta siihen, miten kannattaa lähteä liikkeelle, esim. vakuutus ja tuotteiden ostaminen yms.”

“Hyvää vaihtelua tehtävien tekemiseen ja aloin ymmärtämään paremmin kirjanpitoa.” 

Oppilaiden kommentteja toisen tai useamman pelikerran jälkeen:

“Tykkäsin enemmän kuin ensimmäisellä kerralla. Peli on paljon selkeämpi, kun oppii ymmärtämään.”

“Helpompi kuin viimeksi, kun tiesin jo mitä pitää tehdä. Pelin avulla oppii paremmin kun kirjaan tekemällä.”

“Ihan hyvä peli, mutta jäin taas tappiolle. Pelissä oppii hyvin, mutta peli on aika haastava ja siinä joutuu ajattelemaan paljon.”

*Kommentit on koottu Valkeakosken ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoilta.

Kokeile Kauppatori-pelin demoa.