Verkkopalvelumme on uudistunut: sanomapro.fi
Takaisin

Herra Heinämäen ja Lato-orkesterin konserteissa lauletaan Apilatien aapisen lauluja

Laulava Latokoulu on teatterimainen konsertti, jossa yleisö otetaan hauskojen sketsien lomassa mukaan laulamaan. Ääneen pääsevät niin nuoret kuin vähän vanhemmatkin Apilatien fanit. Esitys ei sisällä ainoastaan soittoa ja laulua, vaan siihen kuuluu myös kirjoitettua ja näyteltyä draamaa aitoon Heinämäen tapaan. Esitykset on suunnattu erityisesti esikoululaisille, ala-asteikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Heikki Salon sanoitukset innostavat

Heikki Salo, joka on Lato-orkesterin Herra Pujo, on sanoittanut ja säveltänyt kaikki Apilatien aapisen, lukukirjan ja esiopetuksen laulut. Mukana levyillä soittavat myös Mikko Löytty eli  Päällikkö Punanata ja Herra Timotei, joka tunnetaan myös Janne Louhivuorena. Louhivuori vastaa osaltaan myös levyjen sovittamisesta ja sen äänityksistä.

– Halusimme tehdä uudenlaisen teatterikonsertin, jossa lapset voisivat ottaa osaa esitykseen vaikkapa laulamalla meidän mukanamme. Mieleemme tulivat heti Apilatien laulut, jotka ovat tuttuja jo koulusta. Niinpä aloimme kehitellä tarinaa, jossa Heiniksen ongelmana on huono lukutaito. Kun hän tavalliseen tapaansa etsii apua orkesterilta, paljastuu, ettei muidenkaan lukutaidossa ole kehumista. Ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisu, Salo kuvailee.

Motiivina taustalla on halu innostaa lapsia lukuharrastuksen pariin

– Olemme olleet ahkeria lukijoita jo ihan lapsuudesta lähtien ja koemme tärkeäksi, että lapset löytäisivät kirjat elämäänsä. Lastenkirjainstituutin kanssa olemme suunnitelleet, että joka esitykseen voisi tulla mukaan joku esityspaikkakunnan lastenkirjailija, ja väliajalla voisimme opastaa lapsia hyvän kirjallisuuden pariin esittelemällä uusia kirjoja, Salo kuvailee.

Salon mukaan paras palkinto esityksistä on lasten innostuminen. Yksi parhaista esitysarvosteluista onkin tullut yleisön joukosta:

– Eräänä kauniina koulupäivän aamuna esityksemme jälkeen innokas tokaluokkalainen huusi: – Teidän konsertissa menee järki!

Esitykset alkavat syksyllä 2017 ja jatkuvat niin kauan kuin kysyntää riittää. Projektissa ovat mukana Sanoma Pro ja  Lastenkirjainstituutti.

Kurkkaa Lato-Orkesterin nettisivuilta uusimmat kuulumiset ja keikka-aikataulut. Voit seurata Lato-Orkesteria myös Facebookissa.