Verkkopalvelumme on uudistunut: sanomapro.fi
Takaisin

Askarteluvinkki Suomi 100 -teemaan: sinivalkoinen koristenauha

Tämä askarteluvinkki sopii niin itsenäisyyspäiväksi, juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea tai väriä vaihtamalla joulukoristeeksi kuusen oksille.

Moni on jo varmaan pohtinut 2017 Suomi 100 –juhlavuotta, miten se näkyy kouluissa? Miten voisi koristella esimerkiksi juhlasalin niin, että kaikki oppilaat voisivat omalla pienellä osuudellaan osallistua koristeen tekemiseen? Eikä aina tehtäisi sitä lippunauhaa Suomen lipuista?

Oman ajatustyöni tuloksena syntyi sinivalkoisista koristeista koottu nauha, jossa on hyödynnetty monipuolisesti käsityö-oppiaineen työtapoja. Tässä nauhassa on kolmenlaisia koristeita: virkatut kolmiot, puukoristeet ja tupsut. Näistä voi toki soveltaa omien oppilaiden ikäluokille sopivia osia. Ja oppilaathan ovat itse taitavia ideoimaan lisää, kun heille antaa perusmallin.

Toisaalta: nämä ideat eri väreillä toteutettuna käyvät myös luokan joulukoristukseksi: puna-harmaa tai miksei ruskea-valkoinen, piparkakkuvärinen koriste? Tai pääsiäisen aikaan kelta-vihreä kevätkoriste.

Virkattu kolmio

Tarvikkeet: sinisiä ja valkoisia lankoja, virkkuukoukku, sakset

 1. Aloita virkkaamalla 8 ketjusilmukkaa (kjs). Sulje ympyräksi piilosilmukalla.
 2. krs: Virkkaa ympyrään kuuden pylvään ryhmiä 3 pl. Virkkaa ryhmien väliin 2 kjs. Näistä muodostuu kolmion kulmat.
  askarteluvinkki-suomi100
 3. krs: Virkkaa kuhunkin kulmaan 2 kertaa neljän pylvään ryhmä, joiden väliin 2kjs. Tästä eteenpäin etene kuten isoäidin neliötä tehdessä, mutta kolmion muodossa.

Puukoriste

Tarvikkeet: paksu oksa, saha, pora, hiomapaperia, sinistä ja valkoista akryylimaalia/pulloväriä, sivellin, lankaa, helmiä

 1. Sahaa oksasta noin 2 cm paksuinen ”nappi”.
 2. Poraa nappiin yksi tai kaksi reikää: yksi, jos haluat pujottaa vain pelkän ripustuslangan, kaksi, jos haluat kiinnittää toisen koristeen puunapin alapuolelle.
 3. Maalaa nappiin koristeet. Anna kuivua.
 4. Pujota nappiin ripustuslanka ja mahdolliset muut koristeet, esim. puuhelmiä.
  askarteluvinkki-suomi100-2askarteluvinkki-suomi100-5

Tupsut

Tarvikkeet: sinistä ja valkoista lankaa, sakset, pahvia, puuhelmiä

 1. Tee langoista erilaisia tupsuja. Pahvista saa tehtyä pohjan, jonka ympärille lankaa kieputellaan.
 2. Koristele tupsujen ripustuslangat erilaisin solmuin, palmikoin tai puuhelmin.
  askarteluvinkki-suomi100-3askarteluvinkki-suomi100-4

 

Kiinnitä lopuksi erilaiset koristeet virkattuun ketjusilmukkanauhaan. Ripustusnauha voi olla toteutettu myös punomalla, palmikoimalla tai sormivirkkauksella.


Etsitkö lisää vinkkejä?

Katso kaikki askarteluvinkit >>